
Disclaimers; Limitations of Liability.  

S&P, ITS AFFILIATES, AND THEIR RESPECTIVE THIRD PARTY LICENSORS DISCLAIM ANY AND 
ALL WARRANTIES AND REPRESENTATIONS, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING ANY 
WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE OR USE WITH 
RESPECT TO THE INDEX VALUES, INCLUDING ANY INFORMATION OR DATA CONTAINED 
THEREIN OR THE RESULTS OBTAINED BY THEIR USE OR THE PERFORMANCE THEREOF.  NONE 
OF S&P, ITS AFFILIATES, OR THEIR RESPECTIVE THIRD PARTY LICENSORS GUARANTEES THE 
ADEQUACY, ACCURACY, TIMELINESS OR COMPLETENESS OF THE INDEX VALUES OR ANY 
COMPONENT THEREOF OR OF ANY COMMUNICATIONS WITH RESPECT THERETO. NONE OF S&P, 
ITS AFFILIATES OR THEIR RESPECTIVE THIRD PARTY LICENSORS SHALL BE SUBJECT TO ANY 
DAMAGES OR LIABILITY FOR ANY ERRORS, OMISSIONS, INTERRUPTIONS, OR DELAYS IN THE 
INDEX VALUES.  THE INDEX VALUES AND ALL COMPONENTS THEREOF ARE PROVIDED ON AN 
“AS IS” BASIS AND LICENSEE’S USE AND LICENSEE’S CUSTOMERS’ USE OF THE INDEX VALUES 
IS AT THEIR OWN RISK.

NOTWITHSTANDING ANYTHING TO THE CONTRARY IN THIS AGREEMENT, IN NO EVENT 
WHATSOEVER SHALL S&P, ITS AFFILIATES OR THEIR RESPECTIVE THIRD PARTY LICENSORS 
BE LIABLE FOR ANY INDIRECT, SPECIAL, INCIDENTAL, PUNITIVE OR CONSEQUENTIAL 
DAMAGES, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO, LOSS OF PROFITS, TRADING LOSS, LOST TIME 
OR GOODWILL, EVEN IF THEY HAVE BEEN ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES, 
WHETHER IN CONTRACT, TORT (INCLUDING NEGLIGENCE), STRICT LIABILITY OR OTHERWISE.  
NONE OF S&P, ITS AFFILIATES OR THEIR RESPECTIVE THIRD PARTY LICENSORS SHALL BE 
LIABLE (EXCEPT AS EXPRESSLY PROVIDED IN SECTION 8 BELOW) FOR ANY CLAIMS AGAINST 
LICENSEE OR LICENSEE’S CUSTOMER(S) BY THIRD PARTIES. 

IN NO EVENT SHALL THE MAXIMUM CUMULATIVE LIABILITY OF S&P, ITS AFFILIATES, OR 
THEIR RESPECTIVE THIRD PARTY LICENSORS UNDER THIS AGREEMENT, REGARDLESS OF THE 
FORM(S) OF ACTION, EXCEED THE FEES PAID BY LICENSEE TO S&P HEREUNDER FOR THE 
INDEX VALUES IN QUESTION IN THE YEAR SUCH LIABILITY IS ALLEGED TO HAVE ARISEN. 

NO ACTION, REGARDLESS OF FORM, ARISING FROM OR PERTAINING TO THIS AGREEMENT, 
MAY BE BROUGHT BY LICENSEE MORE THAN ONE (1) YEAR AFTER SUCH ACTION HAS 
ACCRUED.  


